Vår historia

I den lilla byn Horred, längs väg 41 mellan Borås och Varberg, sitter hantverkskunnandet i både väggar och händer. Trots sin blygsamma storlek präglas orten av det ena anrika företaget efter det andra. Horredsmattan är ett av dem.

Horred är en levande bygd där hantverkstraditionen är djupt rotad, precis som i övriga Sjuhäradsregionen. Redan under 1500-talet började Sjuhäradsborna väva med textilier i hemmen och mot slutet av 1900-talet stod regionen för hälften av Sveriges textilexport. Men trots att Sjuhärad och Horred osar av tradition och klassisk svensk design finns här en vilja och mod att prova nya saker. Som den där gången 1956 när bröderna Brogeby kom över ett parti regnkläder som inte sålde, skar ner dem och testade att väva mattor av remsorna.

Det var början på Horredsmattan. 

Randiga mattor

Trasmattans historia grundar sig i sparsamhet. Allt skulle tas tillvara på och i början gjordes mattor av lappar, hårgarn, tagel, halm, säv, bast och gamla nät som inte gick att laga mer. Först på 1860-talet, när papperstillverkningen gick från lump till trä, började man använda tyger och gamla kläder som blev över. I bygden samlades grannkvinnorna på ”slarvkalas” för att tillsammans klippa trasor och dricka kaffe med dopp. Trasorna syddes sedan samman till långa remsor. Lättast var det att göra ränder av trasor som blivit över i olika färger.

Visste du att: Baserat på textildelarna som vävdes in i mattorna kan man även avgöra vilken tidsepok de kommer ifrån och vilka kläder som användes på den tiden.

randiga-mattor

Plastmattor

I samband med att Horredsmattan föddes på mitten av 1900-talet tog plastmattan över trasmattans plats som den mest populära mattan. Trenden har hållit i sig sedan dess och har under de senaste 10 åren till och med ökat. Men kraven från kund har blivit högre. Idag letar allt fler efter lokala, närproducerade och miljövänliga alternativ. Våra mattor är därför gjorda av plast, garn eller en kombination av båda som alla är REACH-certifierade. Det innebär att mattorna inte innehåller några miljöfarliga ämnen. Plasten kommer från grannortsföretaget Gislaveds Folie där miljömedveten är hög. De miljöcertifierades 1997 enligt ISO14001 och har undertecknat världens första miljöprogram för PVC-produkter. I takt med att det sker framsteg inom plastindustrin är vi noggranna med att byta ut sådant som kan vara skadligt för människa och miljö.