Våra mattor

Varje Horredsmatta bär på en historia. En historia som började när de allra första mattorna vävdes av människor runt om i bygden. Genom en så kallad förläggarverksamhet fick de material och mönster till sina hem där de tillsammans med uppfinningsrikedom, företagaranda och tron på den egna förmågan skapade början på en svensk designklassiker.

Horredsmattan fortsätter att producera designklassiker i den lilla byn. Men idag sker produktionen i moderna fabrikslokaler. Kunskapen och hantverket från de där första mattorna har både bevarats och förfinats. Något som vi hoppas syns i våra mattor.

Designsamarbeten

När vi började väva plastmattor 1956 höll trender ofta i sig i flera årtionden. Och en matta skulle hålla livet ut. Idag kommer det nya trender varje år. Därför bjuder vi in svenska designers att sätta sin unika prägel på mattorna. För vi kommer alltid att fortsätta utvecklas och prova nya saker, hitta ny design och inleda nya samarbeten. Men vi kommer aldrig att göra det på bekostnad av kvalitet eller hantverk. Mattans DNA kommer alltid att vara densamma – slitstark och tänkt att hålla livet ut.

Material

En Horredsmatta är noggrant formgiven och vävd utifrån en hantverkstradition som gått i arv från generation till generation. Kunskapen sitter i ryggraden. Och det är den unika kunskapen och kärleken till hantverket som vävs in i två vinkelräta trådsystem när de flätas samman för att skapa vävnader. Resultatet blir en hållbar, slitstark och funktionell matta med en karaktäristisk estetik.

Mönster

I mitten av 1900-talet designades plastmattorna fortfarande enligt traditionella randiga mönster. Mot slutet av 1900-talet gick försäljningen ner markant och man var tvungen att utmana den randiga designen med något nytt. Det resulterade i en mer modern design men med mönster stadigt förankrade i den svenska landsbygden. Och varje matta har sitt eget uttryck. Blommor, cirklar, rutor och vågor gav nytt liv åt de randiga färgerna och idag rymmer vårt sortiment cirka 40 varianter i en mängd olika storlekar. Dessa moderna mattor fick även en svetsad kant på kortsidorna istället för de traditionella fransarna.