Vår historia
I den lilla byn Horred, längs väg 41 mellan Borås och Varberg, sitter hantverkskunnandet i både väggar och händer. Trots sin blygsamma storlek präglas orten av det ena anrika företaget efter det andra. Horredsmattan är ett av dem.
Horred är en levande bygd där hantverkstraditionen är djupt rotad, precis som i övriga Sjuhäradsregionen. Redan under 1500-talet började Sjuhäradsborna väva med textilier i hemmen och mot slutet av 1900-talet stod regionen för hälften av Sveriges textilexport. Men trots att Sjuhärad och Horred osar av tradition och klassisk svensk design finns här en vilja och mod att prova nya saker. Som den där gången 1956 när bröderna Brogeby kom över ett parti regnkläder som inte sålde, skar ner dem och testade att väva mattor av remsorna.
Det var början på Horredsmattan.
Randiga mattor
Trasmattans historia grundar sig i sparsamhet. Allt skulle tas tillvara på och i början gjordes mattor av lappar, hårgarn, tagel, halm, säv, bast och gamla nät som inte gick att laga mer. Först på 1860-talet, när papperstillverkningen gick från lump till trä, började man använda tyger och gamla kläder som blev över. I bygden samlades grannkvinnorna på ”slarvkalas” för att tillsammans klippa trasor och dricka kaffe med dopp. Trasorna syddes sedan samman till långa remsor. Lättast var det att göra ränder av trasor som blivit över i olika färger.
Visste du att: Baserat på textildelarna som vävdes in i mattorna kan man även avgöra vilken tidsepok de kommer ifrån och vilka kläder som användes på den tiden.