Topp_omoss

60 år av Svenska mattor

OM PER-ÅKE

FAMILJ: bor med sambon Helen, har två utflugna döttrar.

SKULLE BLI :snickare egentligen, men tröttnade efter en månad.

HAR SPRUNGIT ETT MARATON:
på 2:47.

HUNDEN MOLLE: är Per-Åkes bästa kompis.

Vid sexton års ålder började han som extrajobbare på lagret när en
medarbetare hade brutit benet. Han fick stanna kvar och hann med
att ha de flesta arbetsuppgifterna inom företaget – från vävare till
produktionsansvarig – innan han till slut utnämndes till VD.

Per-Åke Andersson föddes samma år som den första Horredsmattan vävdes. När de båda nu fyller 60 finns det mycket att fira. Att företaget går så bra som det gör, till exempel. Ett företag som sedan 1977 ägs av de anställda.

På frågan om vad han önskar sig i 60-årspresent svarar Per-Åke:
– Att vi kan miljöanpassa verksamheten ännu mer. Materialen vi använder blir mer och mer skonsamma, men det finns alltid något som kan förbättras. Målet är att vi ska kunna göra Horredsmattan helt fri från fossila material.

Utöver sitt miljöengagemang drivs Per-Åke av en ständig längtan efter att ge sig ut på cykelvägar och löpslingor. Den sextioåriga hurtbullen har sprungit maratonlopp, cyklat 4-5 Vätternrundor och åkt lika många Vasalopp. Men den mesta tiden går åt till att sköta företaget. 2015 bytte man namn till HRD Carpets för att låta namnet Horredsmattan vara ett eget varumärke. Ett varumärke som Per-Åke Andersson är stolt över att förvalta.

– Jag är stolt över att vi har lyckats hålla igång företaget. Att vi har varit flexibla och anpassat oss efter marknaden under alla dessa år, säger han.

per-ake